torsdag 10 november 2011

Tutorial - Gör egen ram till caméer/flatbacks

Ibland hittar men inte ramar som passar sina flatbacks/caméer. Här kommer en lösning på hur man kan göra en egen enklare ram.

Det man behöver för att göra denna typen av ram är:

Camée (flatback)
Tenntråd, spunnen (som man brukar ha till tennarmband)
Bakstycke med ögla
G-S Hypo cement lim
E6000 lim
Avbitartång

Börja med att mäta ut hur lång bit du behöver av tenntråden. Jag har mätt runt min camé och dubblat den längden  plus ca 2-3 extra. Jag dubblar den eftersom tenntråden kommer att gå 2 varv runt caméen. Sen klipper jag av tenntråden.

Ta fram G-S Hypo cementlimmet. Med den fina spetsen applicerar jag limmet en liten bit på caméens sida (några mm åt gången).
Fortsätter att på så sätt placera tenntråden på sidan, när man kommit runt 1 varv forsätter man på ett varv till. Tills jag kommit två varv helt runt.
När jag är två varv runt min camé tar jag avbitartången och klipper av  tenntråden så nära början som möjligt så det inte blir någon början på ett tredje varv.
Sen pillar jag ner tenntråden med fingrarna OM det skulle behövas någonstans. Detta är för att få ett snyggare slutresultat.
Innan nästa steg brukar jag låta limmet torka någon minut.

Sen skall backstycket monteras.
För det behövs E6000 limmet.
Vänd caméen upp och ned så att baksidan ligger uppåt.
Applicera en "klutt" av limmet där du vill att backstycket skall sitta.

Lägg dit bakstycket och kladda lite lim även ovanpå. Jag brukar även torka bort om det kommit lite för mycket lim runtomkring Så att slutresultatet ser snyggt ut.

Sen får limmet torka, jag brukar låta det torka över natten så att det säkert har stelnat.
Om det har kommit lite limrester som man inte vill ha kvar kan man (beroende på vilket material ens camée/flatbak) ta bort limmet med lite aceton på en tops. Men var försiktig så att du inte tar bort lim som håller fast tenntråd/bakstycke. Och gör det inte om det skadar caméen.Så här blev slutresultatet!

Lycka till!

1 kommentar: